PODZIM V PLNÉM PROUDU: SPOLU U DOBRÉHO NÁPOJE
Sychravý podzim je tady a s ním přicházejí na řadu všechny ty oblíbené čaje, horké čokolády nebo svařáky. Lahodné nápoje vonící po skořici, citronu či zázvoru, provoní celou domácnost, skvěle chutnají a zaručeně vám zlepší den.
ZKUSTE ČAJ PO ANGLICKU
Čaj je jedním z nejoblíbenějších nápojů, a to po celém světě. Pokud si chcete dopřát skutečně jedinečný zážitek, zapomeňte na ty nejlevnější sáčkové čaje. Sáhněte po tom opravdovém, sypaném čaji. Klasikou je černý nebo zelený čaj. Jestliže si chcete čaj vychutnat jako Angličané, vyzkoušejte ho s mlékem. Pokud jste to ještě nezkusili, tak hurá do toho. Co se týče tohoto způsobu podávání čaje, existují dvě kategorie lidí. Jedni čaj s mlékem milují a druzí nenávidí. V našich končinách na mléko v čaji nejsme zvyklí, takže není překvapením, že se mnoho lidí řadí do té druhé kategorie. Pokud jste se rozhodli čaj s mlékem zkusit a chtěli byste ho vylepšit plátkem citronu, tak to rozhodně nedělejte. Mléko by se totiž působením kyselé šťávy v teplém nápoji srazilo. K čaji patří také nějaká ta dobrota. V Anglii se k čaji o páté často podávají sendviče. Oblíbené jsou třeba ty s uzeným lososem, šunkou nebo vajíčkové.
ČAJ I KÁVA SI ZASLOUŽÍ DOKONALÝ SERVIS
K tomu pravému čajovému nebo kávovému dýchánku patří i parádní porcelán. Stylové čajové nebo kávové soupravy z porcelánu dotáhnout servírování oblíbeného teplého nápoje k dokonalosti. Chcete, aby čaj vydržel v porcelánové konvičce déle teplý? Ještě před nalitím čaje prázdnou konvičku vypláchněte vařící vodou, tím se porcelán zahřeje a nápoj si déle udrží svoji teplotu. Takto vypláchnout můžete i šálky či hrnečky.
VÁNOČNÍ PUNČ NEJEN O VÁNOCÍCH
Z čaje si můžete připravit také punč. Receptů je samozřejmě mnoho. Vyzkoušejte třeba tento. Naladí vás na Vánoce. Budete potřebovat 1 litr červeného vína, půl litru černého čaje, asi 100 až 200 ml rumu, 1-2 jablka, 2-3 pomeranče a citrony, skořici, badyán, hřebíček. Víno a čaj vlijte do hrnce, přidejte nakrájená jablka, pomeranče a citron. Poté dejte do hrnce jednu celou skořici, pár kousků hřebíčku a badyán. Punč pomalu zahřívejte, nesmí přijít k varu, jinak by se vyvařil alkohol. Když máte pocit, že je vše dostatečně zahřáté, přidejte rum a cukr. Opět na mírném plameni zahřejte a pak podávejte. Pro děti nebo abstinenty samozřejmě můžete udělat verzi bez alkoholu. I ta je moc dobrá a příjemně zahřeje. Tradičně se punč podává ve vysoké sklenici ze skla. Vynikne tak krásná barva punče a kousky ovoce.
JABLEČNÝ KOMPOT PRO DĚTI I DOSPĚLÉ
Jablečný kompot se skořicí je dobrota, kterou si hravě zvládnete vykouzlit během pár minut. Stačí jablka nakrájet na kostičky a spolu s celou skořicí povařit ve vodě. Tím získáte lahodný kompot. Servírujte ho ve stylových kompotových mističkách. Zachutná dospělým i dětem.
HORKÁ ČOKOLÁDA PRO VŠECHNY MLSOUNY
Horká čokoláda je ideální pro všechny milovníky sladkého. Není to jen obyčejné kakao, je to něco mnohem chutnějšího. Na sladký mok si připravte 150 g čokolády, která musí obsahovat alespoň 60 % kakaa, dále 250 ml mléka a důležitou ingrediencí je 1 lžička solamylu (škrobu). V jednom kastrůlku si pomalu zahřívejte čokoládu, ve druhém přiveďte k varu mléko. Až se mléko začne vařit, přilijte ho k čokoládě. V malém množství vody rozmíchejte škrob a nalijte do čokolády. Směs důkladně míchejte, aby se nezačala připalovat. Díky solamylu vznikne krásná hustá směs. Pokud si potrpíte na efektní podávání, navrch horké čokolády naservírujte vyšlehanou šlehačku a posypte kakaem nebo hoblinkami strouhané čokolády. Čokoládu můžete podávat například ve stylovém hrnečku. Vypadá jako plecháček, ale je z kvalitního karlovarského porcelánu.
Jaký podzimní nápoj máte nejraději?