ZAČÍNÁ ADVENT, NESTRESUJTE SE NÁKUPY V PŘEPLNĚNÝCH OBCHODECH
Máme za sebou první adventní neděli, a to znamená, že Vánoce se blíží rychlostí blesku. Mnoho lidí v těchto dnech zběsile nakupuje dárky, jídlo a dekorace. Jestliže si chcete ušetřit nervy a čas, nakupujte on-line. V dnešní době je to ten nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak pořídit všechny dárky pod stromeček. Navíc se vyhnete přeplněným obchodním domům.
Pokud vám při online nákupech chybí ta pravá vánoční atmosféra, dejte si alespoň něco dobrého na zub. Připravit si můžete také oblíbený alko či nealko teplý nápoj. Recepty nejen na vánoční punč, najdete zde.
Jestliže patříte mezi nedočkavce, kteří už se těší, až vytáhnou vykrajovátka a rozpálí troubu, tak směle do toho. S předstihem se obvykle pečou perníčky. Vyzkoušejte třeba tento recept.
Suroviny:
- 400 g hladké mouky
- 75 g másla
- 3 ks vajec (dvě do těsta, jedno na potření)
- 140 g moučkového cukru
- 2 polévkové lžíce medu
- 2 polévkové lžíce perníkového koření
- 1 polévkové lžíce kakaa
- 1 čajová lžička jedlé sody
- Půl čajové lžičky mleté skořice
Postup:
Všechny suroviny vypracuje tak, aby vzniklo hladké a nelepivé těsto. Zabalte těsto do potravinářské folie a nechte alespoň 12 hodin odpočívat v lednici. Pak už stačí jen klasicky rozválet a vykrájet požadované tvary. V troubě pečte asi 10 až 12 minut při 170°C. Raději perníčky vždy kontrolujte, každá trouba peče jinak. Aby byly perníčky lesklé, potřete je ihned po vytažení z trouby rozšlehaným vajíčkem.
Bez jakého nápoje nebo jídla si neumíte Vánoce představit? A na jakém nádobí ho budete letos servírovat?