ZNÁTE ZÁKLADY STOLOVÁNÍ? VYZKOUŠEJTE SI NÁŠ KVÍZ
Ať už se chystáte do luxusní restaurace, nebo na rodinnou večeři, měli byste znát několik základních pravidel stolování. Důležité je nejen to, aby byla tabule správně prostřená. Podstatnou roli hrají i maličkosti, například jen obyčejné položení příborů do talíře má svá specifika a každý způsob odložení vidličky a nože vyjadřuje něco jiného.
V dalším týdnu se můžete těšit na článek, který podrobněji popíše všechny zásady stolování. Teď si vyzkoušejte kvíz a zjistěte, jaká pravidla stolování znáte a jaká si budete muset ještě doplnit.
KVÍZ
1. Správně by se vidlička měla držet
a) hroty dolů
b) hroty nahoru
c) nezáleží na tom
2. Chléb (nebo jiné pečivo) během jídla
a) ukusujeme
b) krájíme příborem
c) ulamujeme
3. Pokud je na stole více příborů, tak se začíná těmi, které jsou
a) blízko u talíře
b) nejdále od talíře
c) je to jedno
4. Vidlička a lžička umístěné nad talířem se používají ke konzumaci
a) dezertu
b) předkrmu
c) k ničemu, jsou na ozdobu
5. Skleničky se umisťují
a) na levou stranu od vašeho talíře
b) na pravou stranu od vašeho talíře
c) doprostřed
6. Příbory se rozmisťují následovně
a) vidlička na levé straně talíře, nůž na pravé straně talíře
b) vidlička na pravé straně talíře, nůž na levé straně talíře
c) vidlička i nůž na pravé straně, na levé straně lžíce
7. Polévková lžíce se pokládá
a) na levou stranu vedle vidličky
b) na pravou stanu vedle nože
c) doprostřed
8. Na levé straně od velkého talíře se může nacházet menší talířek, ten je určený na
a) odložení žvýkačky
b) odkládání zbytků
c) odkládání pečiva a nože na máslo
9. Rovnoběžně položený příbor na talíři znamená
a) dávám si pauzu
b) už jsem dojedl/a
c) chci přidat
10. Klubový (podkladový) talíř je určený
a) jen tak na ozdobu
b) na hlavní pokrm
c) pokládají se na něj ostatní talíře
ŘEŠENÍ
1a, 2c, 3b, 4a, 5b, 6a, 7b, 8c, 9b, 10c
Tak jak jste uspěli? Máte stolování v malíku, nebo vás něco překvapilo? Jak jsme slibovali v úvodu, příští tiýden se můžete těšit na článek, který vám základy stolování přiblíží.